Ny leder for køkkenbordenden

15. juni 2023

Efter Lene Mortensen med den navnkundige fortid som skibskok har ledet køkkenet på Midtjysk Efterskole i fire årtier, tager Berit Lynge Kristensen over. Hun har en fortid som køkkenleder på et par efterskoler, og ser nu frem til at være med til udvikle køkkenet på Midtjysk.

Det er en lokal, som tager over i køkkenet på Midtjysk. Berit kommer fra Isenvad, og bag hendes ønske om at arbejde på netop Midtjysk Efterskole ligger til dels en drøm om at vende tilbage til hjemegnen.

- Jeg har været køkkenleder siden 1996, og sidst var det på en efterskole i det vestjyske. Det var jeg glad for, jeg flyttede derop, men jeg savnede hjemegnen, siger Berit.

Hun har skrevet sig bag øret, at der bliver flere og flere unge, som går op i vegetarmad, veganermad og bæredygtig levevis

- Det bliver der mere og mere af, og det bliver spændende at arbejde med. Vi skal arbejde med nogle andre råvarer, og vi er jo allerede i gang med alternativer til 'sovs og kartofler'. Det bliver mere fedtfattigt og mere fisk, mener den nye køkkenleder.

Dyrke egne grøntsager

Og så har hun tanker om at komme i gang med at dyrke egne grøntsager og krydderurter, og at lave mere mad udenfor, når vejret tillader det. Eleverne skal være med til at sætte de ting i værk, måske i forbindelse med valgfag.

- Det er berigende at være sammen med eleverne. Og de får en fornemmelse af, hvor lang tid, det tager at lave god mad fra bunden. Mange elever kommer i dag med en viden og en holdning, og mange er vant til at få mere og mere grønt, siger Berit.

At køkkenet på Midtjysk har opnået et bronzemærke i økologi, gør den nye køkkenleder glad, og hun vil gerne gå videre.

- Men gode økologiske råvarer koster også lidt mere, så det skal jo balanceres. Det vigtigste er, at lave spændende mad, som eleverne også synes er spændende at lave og at spise, siger Berit, som ser frem til hektiske men også sjove arbejdsdage.

- Midtjysk skal være et sted, hvor man er glad for at gå på arbejde, og hvor alle er glade, siger Berit med et stort smil.

 

Berit Lynge Kristensen

Berit Lynge Kristensen er den nye køkkenleder på Midtjysk Efterskole.