Dialog om en ikke-dialog

Hvordan kan man føre en dialog om noget, som ikke kan diskuteres? Det var ét af emnerne på tirsdagens webinar for nye forældre. Læs referatet eller se webinaret.

Coronaen sætter stadig sit præg på samfundet, og gjorde det også på dagsordenen for aftenens webinar. Her blev de vigtigste regler for en smittebegrænsende adfærd gennemgået

- For at alle, elever, forældre og ansatte, kan føle sig trygge, sagde forstander Bo.

Han nævnte dilemmaet i at være en skole, hvor dialogen er et redskab i det daglige, men hvor reglerne tager over.

- Udfordringen ligger i at skulle tale om noget, som ikke kan diskuteres. Men vi kan tale om, hvordan vi kan være over for hinanden, når vi har forskellige grænser. Coronaen skal ikke være en slagmark, hvor vi render rundt og slår hinanden i hovedet med regler. Vi skal i stedet opbygge forståelse for hinanden og være i samtale, sagde han.

Godt vejr på vej

Forældre må gerne følge deres unge til første skoledag søndag, selvfølgelig. Men de kommer ikke ind på skolen.

- Vi har bestilt godt vejr, så vi kan afholde vores traditionsrige velkomst uden for på plænen. Skulle vores bestilling på godt vejr ikke blive imødekommet, vil vi trække ind i hallen. Men længere kommer I forældre ikke, sagde Bo.

Og tilføjede, at man kan få lov at kigge ind ad vinduerne og måske give et par gode råd til, hvordan de unge skal indrette sig.

Spændte unge

Viceforstander Helle kom ind på, at dette års første skoledag bliver noget anderledes.

- Men heldigvis ved de fleste af jer jo ikke, hvordan det plejer at være, sagde hun.

- Mange unge er naturligt nok spændte, og nogle er særligt sårbare over for forandringer. Vi vil forsøge at hjælpe de unge, og vi vil støtte os til de samtaler, vi har allerede har haft, sagde hun.

Og opfordrede til, at forældre taler med deres unge om, hvad der skal ske, og om de er bekymrede over at blive afleveret 'ved porten' uden far eller mor ved hånden.

- Det er OK, og det skal nok gå. Vi tager os af de unge, når I forældre er taget afsted, og vi har forberedt os. Vi ved, at der er vigtigt at få etableret nogle relationer hurtigst muligt, og det går vi i gang med lige fra start, sagde hun.

Vi starter et samarbejde

Og så kom hun med den opfordring, hun altid kommer med:

- De unge skal komme til os, hvis de oplever noget, der er svært for dem. At hænge i røret med forældre er ikke en mulighed lige nu. Vi skal starte et samarbejde, og det har vi rigtig gode erfaringer med, sagde hun.

Forstander og viceforstander rundede af med at sige, at opstarten på Midtjysk er en festdag, som alle ser frem til. Nogle med uro i maven, andre med ophøjet ro. Og sådan bliver det også i år. Corona eller ej.

Se eller gense webinaret her.

Webinar

- Vi er klar, sagde forstander og viceforstander på tirsdagens webinar på nye forældre/værger. Vi beklager den forringede billedkvalitet!

Se eller gense webinaret her.

Hvordan er det at have et barn på Midtjysk

Forældre til elever på Midtjysk kommer også på arbejde. Hør, hvad en række forældre har oplevet.