Efterskoleleelev i en uvirkelig virkelighed

Uvirkeligheden banker på, og mange oplever en slags 'kollektiv stress' i denne tid. Vi reagerer forskelligt, men en god måde at komme igennem det er struktur på hverdagen. Det mener Maria Lægsgaard, som er tilknyttet Midtjysk Efterskole som psykolog.

Maria Lægsgaard har mødt flere af skolens elever, og hun kender til unge, som bliver pressede på den ene aller anden måde. Den aktuelle hjemsendelse, som nu er forlænget, kan give grobund for en række forskellige reaktioner.

- Overordnet er der to måder at takle situationen på. Nogle bliver meget bekymrede, mens andre negligerer det. Det er helt almindelige måder at reagere på, siger Maria.

Tal om situationen

Hun mener, at det kan være en god idé at tage information om Coronavirus i passende doser. Måske højst et par gange om dagen. Og så er det selvfølgelig vigtigt at tale om det, og om, hvilken betydning, det får.

- Der sætter en bred vifte af følelser ind, vi bliver forvirrede og er ikke rigtig os selv. Man bliver lidt desorienteret, føler irritation og mister måske koncentrationen, siger hun.

Og så er det vigtigt, at anerkende egne følelsesmæssige reaktioner.

- Anerkend andres og egne følelser, herunder også det besvær, vi har med følelserne. Undlad at benægte dem, men husk at de er normale for en så uventet, uvis og skræmmende hændelse, siger hun.

Lav et skema

For at få styr på dagene, er det en god idé at opretholde en fast daglig struktur. De unge og deres forældre kan støtte hinanden og sig selv i at opretholde en så normal dag, som muligt.

- Lav et skema over dagen, hvor der ud over de fastlagte ting fra skolen er sat plads af til at skype med venner, dyrke interesser, lege, ordne fødder eller, hvad man nu planlægger, siger Maria.

Teenagere er voksne på mange måder, men i den her situation, skal de have hjælp til at skabe en ordentlig struktur på dagen. Og så skal man som forældre være opmærksom på, at den unge ikke isolerer sig og opmuntre til, at de kontakter hinanden.

- Tal om tingene, lav noget rart, lave nogle sceneskift, og læg motion ind, slutter Maria Lægsgaard.

Fakta:

Corona-hotline for børn, unge og forældre

Organisationen Børn, Unge & Sorg har oprettet en corona-hotline for børn, unge og forældre, der får brug for at tale med en psykolog.

+45 69 16 16 67

Dagligt fra kl. 9-16 sidder en række psykologer klar til at tale med børn, unge og forældre. Der kan være særlig god grund til at tale med en psykolog, hvis et barn eller en ung i forvejen var sårbar, for eksempel med angst. Eller hvis familien i forvejen var/er belastet af alvorlig sygdom og derfor er yderligere belastede og bekymrede i den nuværende i situation. Her kan det være behov for at få vejledning og støtte fra en professionel/psykolog.

Se desuden Børn, Unge & Sorg's temaside om coronavirus

Maria Lægsgaard.jpg

- Nogle bliver meget bekymrede, mens andre negligerer det. Det er helt almindelige måder at reagere på, siger Maria Lægsgaard, som er psykolog og tilknyttet Midtjysk Efterskole som konsulent.