Haren eller sneglen: Alle kommer frem

Der sker meget den første tid på Midtjysk, og eleverne er i fuld gang med at komme til stede i deres nye sammenhænge. For nogle går det hurtigt, mens andre har brug for lidt mere tid.

En uge efter starten på skoleåret kan vi konstatere, at eleverne lige så småt er ved at falde til.

- Vi kan se fine tegn på, at eleverne hjælper hinanden. De finder deres hjælpende hænder frem og tager hensyn til hinanden, siger viceforstander Helle, som løbende tager temperaturen på den generelle stemning.

- Den er god. Der bliver hygget rundt omkring, siger hun.

Hun har haft flere samtaler med forældre, som er interesserede i, hvordan det går.

- Det er min fornemmelse, at forældrene er meget interesseret i, at det skal komme til at fungere. De arbejder med, står ved valget om efterskole, og er opmærksomme på, at skolen og den unge nok skal klare de udfordringer, der er, siger hun.

Glade men overvældede

- Vi ser mange unge, som er glade, men også overvældede og nogle meget trætte. Men der er også mange aktiviteter, og de har brug for ro, ind imellem, siger hun.

Det forsøger skolen også at skaffe. Og så er arbejdet med at få fundet ressourcerne hos de forskellige elever frem, gået i gang.

- Vi forsøger stille og roligt at finde ud af, hvem, der kan have gavn af hinanden, og at hjælpe eleverne med at finde gode matches, siger hun.

Haren eller sneglen

Mens nogle elever - som Maja og Sofus i artiklen i dette forældrebrev - farer hurtigt frem, går andre mere stille og afventende til sagen.

- De kan komme til at tro, at det er dem, som har fuld fart på, der er de 'rigtige'. Men det er det ikke nødvendigvis. Alle skal jo finde deres ben, og det har vi meget forskellige måder at gøre på, siger Helle.

Hun understreger, at det ikke er et spørgsmål om at komme først til noget, men om at kunne finde sig selv og at kunne rumme hinanden.

'Lejrskolen' slutter snart

I den kommende tid er der den traditionelle tur til Kulsø, hvor elverne bygger bivuakker og overnatter i det fri. Men så skal de så småt i gang med det faglige på de tre spor, ligesom valgfagene og hverdagen begynder at indfinde sig.

- Lige nu kan der være lidt 'lejrskole' over det, og nogle elever kan i den kommende tid få et dyk i humøret, når det går op for dem, at de skal være på skolen det næste års tid. Men det er normalt, og de kommer over det, mener Helle.

Også i den kommende tid vil der være et behov for, at eleverne hjælper hinanden, og ved fællesskabets kraft får et super efterskoleår.

- Vi kalder det kammeratskabseffekten, og den skal man ikke undervurdere, siger Helle.

Helle

- Elevholdet er godt på vej til at etablere nye relationer, de finder deres hjælpende hænder frem, og vi ser fine tegn på, at alle hjælper hinanden og viser hensyn, siger viceforstander Helle i denne opdatering.