Kammerat ved første blik

Eleverne er nu kommet hjem fra bryllupsrejsen, og hverdagen begynder at indfinde sig. Sådan beskriver forstander Bo den tid, der nu er kommet. Festen er ikke forbi, men nu skal indtrykkene begynde at sætte sig.

Et efterskoleophold er ikke reality-tv. Alligevel brugte forstander Bo et billede fra den populære serie 'Gift ved første blik', da han på forældredagen skulle fortælle om den fase, eleverne nu går ind i.

- I tv-serien bliver vildt fremmede mennesker sat til at leve og bo sammen i fem uger. De starter med at tage på bryllupsrejse, og for de fleste er det en ren svir, hvor alle prøver at give det bedste af sig selv. Sådan er det også lidt på Midtjysk. Her bliver man også sat sammen med vildt fremmede. Men her er det bare 42 uger, man skal leve og bo sammen, sagde han.

Tolerancen tager et dyk

Han sammenlignede de første uger på Midtjysk med bryllupsrejsen på tv. Eleverne er nu kommet hjem, og nu begynder de i større grad at lægge mærke til sig selv i fællesskabet. Tolerancen over for de andre har en tendens til at tage et dyk, fordi man i lang tid har givet los, har åbnet op og har villet se det bedste ved alt og alle.

- Nu kan man ikke mere løbe fra sig selv, og man begynder måske at blive lidt irriteret. Også dem, der kører på fuld speed kan få en opbremsning og løbe tør for kræfter, sagde Bo.

Han mindede om, at det er helt normalt, og noget skolen er vant til at håndtere.

- I som forældre kan ikke løse det for jeres unge. Hvis mor ringer og fortæller, at deres barn har det svært, tænker vi: Hvorfor siger han eller hun det ikke selv? Det vil lære den unge at tage ansvar for sin egen situation, sagde Bo.

Mange vil hjælpe

Han pegede på, at dette hold allerede har udmærket sig ved, at rigtig mange elever er opsatte på at ville hjælpe, hvor de kan. Dem med overskud, vil gerne hjælpe dem med mindre overskud. Blandt andet i the-klubben, som kalder til the-selskab med jævne mellemrum. Her er halvdelen af deltagerne udfordrede på den ene eller anden måde, mens den anden halvdel deltager for at hjælpe og støtte kammeraterne.

- Vi har mange gode stærke elever, og vi har gode kæmpere blandt dem, der skal arbejde med sig selv, sagde Bo.

Han fremhævede også det faktum, at de 145 elever, som startede på skolen 11. august, stadig er på skolen.

- Vi kan mærke, at I som forældre er optagede af, at stemningen kan opleves som en afmatning - at det går ned ad bakke - men det er en helt naturlig fase, som vi fra skolens side er opmærksomme på og vant til at klare, sagde han.

Og i modsætning til tv-serien, hvor de fleste par går fra hinanden, når hvedebrødsdagene er ovre, regner han med, at det går stik modsat med eleverne på skolen.

- De vil fortsætte med at være venner for livet, sagde han.

Forældredag 2019

- Vi kan mærke, at I som forældre er optagede af, at stemningen kan opleves som en afmatning - at det går ned ad bakke - men det er en helt naturlig fase, som vi fra skolens side er opmærksomme på og vant til at klare, sagde forstander Bo blandt andet på forældredagen.

Hvorfor valgte I Midtjysk Efterskole?

Hvorfor valgte I Midtjysk Efterskole? Det spurgte vi en række forældre om, den dag de hentede deres barn for sidste gang.