Se vores valgfag

Valgfag med vilje

På Midtjysk vil vi noget med vores valgfag. Du vælger selv blandt et stort udvalg af muligheder. På valgfag får du mulighed for at blive udfordret og at udfordre dig selv.

Du kan prøve noget, du ellers aldrig ville få prøvet. Valgfag kører i tre perioder over skoleåret. 

Badminton

Badminton er en sportsgren, som alle kan være med til. Vi kommer til at spille små konkurrencer, og vi har fokus på slagteknik, serv, benarbejde og taktik både for single og double.

Vi deltager i et efterskolestævne for hold i regionen, så der er noget at træne frem imod.

Valgfaget kører fra skolestart til efterårsferien. Stævnet ligger i starten af november, så man må være indstillet på at bruge nogle aftener frem mod stævnet.

 

Board og balance

Du kommer til at udfordre din balance på forskellige måder ved brug af slackline, indoorboard og skateboard/longboard.

Hvis alt går vel, tager vi i en skatepark som afslutning på forløbet.

Du behøver ikke at have erfaring eller eje dit eget udstyr. Vi bruger hjelm (en cykelhjelm er helt fin).

Drum circle

Drum Circle er for dig, som har lyst til spille tromme og percussion som en del af en gruppe. Du kommer til at spille på forskellige percussioninstrumenter og bliver introduceret for diverse rytmer fra hele verden. Undervisningen tager fat i teknik, rytmetræning og teori, men først og fremmest ligger fokus på sammenhold og sammenspil. Drum Circle er for alle – uanset erfaring eller niveau. Alle har rytme i sig!

E-sport med et dash af historie

Vi går i dybden med to klassiske RTS-spil: 'Age of Empires 2' og 'Company of Heroes'. Vi arbejder med spilteknik, og vi kommer til at føle historiens vingesus, når bl.a. tyske soldater forsøger at forsvare sig mod engelske faldskærmssoldater ved Arnhem. Undervisningen vil forbedre din forståelse for strategiske elementer og dine evner til at samarbejde. Som en sidegevinst vil dit historiske overblik blive styrket. 

Fatfighters

Fatfighters tager fat i din kondition med konditræning og fitness.

Med en kombination af løb, spinning, styrketræning, HIT og crossfit-øvelser kan du træne efter eget tempo, men alligevel sammen med andre.

Alle kan være med uanset størrelse, køn, erfaring, nuværende kondition og lignende. Det handler om at sætte nogle personlige mål for dig selv og opnå dem sammen med andre som en del af et team.

Bonderøven

Du kommer tættere på naturen, og får et kendskab til den natur, der omgiver os.

Vi går på svampe- og insektjagt i skovene, og undersøger de svampe og insekter, vi finder.

Vi arbejder praktisk, og skaber nye projekter på Midtjysk.

I skoleåret 2018/19 byggede vi to højbede og tre bede, hvor der bliver dyrket frugt og grøntsager til skolens eget brug.

Du kan selv komme med ideer til hvilke projekter, der skal startes op.

 

Graffiti

Vi skal arbejde med bogstaver i alle mulige forskellige former. Du vil blive introduceret for graffitiens historie, og vi arbejder med skitser, bogstaver, former, 3D-effekter, som får dit 'street-navn' til at se så funky-fresh ud som overhovedet muligt. Og vi skal selvfølgelig også ud at male rigtig graffiti med spraydåser.

Om du er god eller dårlig til at tegne betyder ikke noget, det vigtigste er, at du har lyst til at lege med bogstaver og former.

Floorball

Floorball er et teknisk spil, som alle kan være med til, uanset størrelse, køn, erfaring og lignende. 

Vi arbejder også frem mod at spille kampe mod andre efterskoler, så holdet virkelig kan få prøvet talentet af i praksis.

Vi har både fokus på det sportslige og det sociale. Vi træner for at blive bedre, men vi glemmer heller ikke at have det sjovt. 

 

Kajakpolo

Kajakpolo er et hurtigt og intensivt boldspil, som foregår i svømmehallen i små kajakker.

Man spiller to hold af fire personer mod hinanden, og der scores på et mål, som hænger i loftet. Spillet minder lidt om håndbold.

Når de grundlæggende færdigheder er på plads, kan det være et intenst spil, hvor du får varmen.

Under hver træning spiller vi kajakpolo og øver os i tekniske færdigheder.

Lejrliv

Lejrliv handler om at være MTV – Mæt, Tør og Varm. Det betyder at overnatte ude og samtidig være mætte, tørre og varme.

Vi skal arbejde med planlægningen af ture, og så skal vi selvfølgelig på tur.

Turen bliver med overnatning, og vi finder selv ud af, hvad vi skal lave, når vi kommer frem, hvad vi skal spise osv.

Lejrliv er for dig, som har overnattet ude tidligere, men i lige så høj grad til dig, som måske aldrig har prøvet det før – det vigtigste er, at du har lyst.

Pigefodbold

Er du pige, og vil du gerne prøve kræfter med fodbold, er pigefodbold noget for dig.

Det er ikke en forudsætning, at du har spillet fodbold før - der er plads til alle.

Vi skal øve forskellige teknikker, have pulsen op og ikke mindst have det sjovt.

Der vil indgå forskellige samarbejdsøvelser, og du vil opleve, hvordan fodbold kan skabe et fællesskab, hvor man dygtiggør og udvikler sig både individuelt og som et hold.

Vi træner frem mod et stævne, hvor vi skal prøve vores færdigheder af. 

Artjournal

En artjournal er en bog med blanke sider, hvor du på hver side laver små 'kunstværker', afprøver teknikker, leger med materialer og ideer. Det er dig, der bestemmer, i hvilken grad du skriver, tegner eller klippe-klistrer.
Du lærer at bygge en side op – men der er meget få regler i artjournaling.

Du kan skildre begivenheder, som sker på skolen, eller hvad du i det hele taget finder interessant. For nogle vil det nærme sig en dekorativ kalender, for andre bliver det mere en samling billeder.
Vi arbejder med lim, tusser, farveblyanter, collage, doodles m.m.

Rawfit - træning i naturen

Hvorfor træne i hallen, når vi har en dejlig natur lige uden for døren?

Til rawfit træner vi ude i det fri hver gang uanset vind og vejr. Træningen er en kombination af løb og styrketræning, krydret med lidt sjove lege. Vi bruger evt. kettlebells mm., men oftest vil vi bare bruge naturen og vores egen kropsvægt.

Alle kan være med, da alle øvelser laves i det antal og tempo, man kan. Man arbejder både individuelt og i 2-3 mandsgrupper, og det er forskelligt, hvad vi laver fra gang til gang.

Tag springet

Det er nu, du har chancen for at udfordre dig selv.

Du kommer til at tro mere på dig selv, og at du er god nok, som du er. Du arbejder med dig selv, din selvtillid og selvværd.

Du får mere mod til at stå frem, og bedre til at slippe angsten.

Du kommer til at træde frem på scenen foran andre, arbejde individuelt og i grupper, og du skal være indstillet på at udfordre dig selv, give af dig selv og være en god lytter.

Det hele vil foregå i trygge omgivelser. Hvad der bliver sagt bag døren bliver mellem holdets deltagere.

 

Maddysten

I maddysten vil vi arbejde med mange forskellige teknikker i køkkenet. Vi vil se på forskellige ingrediensers egenskaber, men også prøve at lave egne eksperimenter.
Vi vil bage, stege, koge, og indimellem vil vi lave små konkurrencer i at lave den bedste ret.
Maddysten er faget for dig, som godt kan lide at lave mad, og som gerne vil fordybe dig i at lave mad.

Yoga og mindfulness

Du vil mærke, hvordan der gennem yoga og mindfulness bliver arbejdet på både det fysiske og psykiske plan. Gennem grounding og ro vil vi forsøge at skabe et bevidst nærvær til både krop og sind, hvilket kan være nødvendigt i en hverdag, hvor der sker så mange ting, og hvor man er på hele tiden.

Vi vil lave forskellige yoga- og afspændingsøvelser samt meditationer. Derudover vil du ind imellem selv komme til at arbejde med din egen ”yogaserie”, hvor der skabes forståelse for, hvad de forskellige stillinger kan og gør ved kroppen og sindet.

Udspring

Vi øver, træner og udforsker forskellige former for udspring fra vipperne i vores egen svømmehal.

Vi skal også prøve skrue- og saltospring.

Vi har typisk våddragter på, og du kan lære nemme spring, som ser svære ud, og svære spring, som ser nemme ud

Du må ikke være bange for at få hovedet under vand, og du skal kunne svømme.

Rocksammenspil

Sammenspil, hvor vi vil fokusere på nye og gamle rocknumre.

Vi starter med at spille nogle gamle klassikere for at finde ind i stilen.

Vi vil arbejde med at blive bedre på instrumenter, sang og performance.

Vi skal indspille lidt lyd og video.

Valgfaget slutter med, at vi laver en rockkoncert et sted på skolen.

 

Basketball

Basketball er en super sportsgren med høj puls og intensitet. Spillet kan komme til at fungere, selv om spillerne er på forskellige niveauer.

Valgfaget basketball er for drenge og piger, det er for øvede såvel som uøvede.

Der vil blive trænet i forskellige øvelser, og der vil være spil i den sidste del af lektionen.

Hvis holdet har lyst til det, kan vi deltage i et basketballstævne for andre efterskoleelever.

Cykling

Du behøver ikke nødvendigvis at have en racercykel for at lære noget om landevejscykling. Hvis bare du har en cykel og en cykelhjelm, kan du være med.

I valgfaget cykling vil du bl.a. lære noget om at ”ligge på hjul” af de andre.  Du vil også lære at lave ”rulleskift”, køre i ”vifte” i sidevind og andre teknikker. Og vi skal også op ad stejle bakker, køre enkeltstart og spurte mod hinanden.

Vi slutter valgfaget af med at cykle en tur sammen med den tidligere professionelle cykelrytter, Allan Johansen, der bl.a. er tidligere danmarksmester i landevejscykling.

 

Knivbygning

Når man bygger en kniv, får man lov at bruge sine hænder til noget praktisk samtidig med, at man får brug for tålmodighed og fordybelse.

Knivbygning er et praktisk og kreativt håndværksfag, hvor vi arbejder med træ og læder sammen med de klinger, vi nu vælger at bygge med.

Det kan være en dolk, en fiskekniv, en svampekniv, en fileteringskniv, et forskærersæt til julegåsen eller måske en brødkniv. Eller noget helt andet, hvis du har en idé.

 

 

Volleyball

Volleyball er et fedt og sjovt boldspil, som stiller krav til koncentration og sammenspil. Har du ikke prøvet det før, så er chancen der nu.
Vi skal igennem forskellige øvelser og små spil opøve og træne slag for at få så stor en glæde af spillet som muligt.

De vigtigste elementer i faget Volleyball er dygtiggørelse, fællesskab og konkurrenceånd. 

Vi slutter af med at dyste mod andre skoler til efterskolernes volleyballturnering.

Skulpturværksted

I skulpturværksted skal vi arbejde med forskellige materialer i tre dimensioner. Det kan være ler, træ, pinde, papir, ståltråd, ostevoks m.v.

Der vil forekomme små øvelser, men det er også dig, der er med til at bestemme, hvilket materiale, du har mest lyst til at arbejde med.

Det er også vigtigt, at vi har det hyggeligt og rart undervejs. Man er velkommen, uanset om man har prøvet det før eller ej.

Sammenspil med fokus på sang

Vi skal i gang med at synge. Alle skal prøve at synge en sang og spille til.

Vi arbejder primært med sange, hvor man spiller 2-3 personer sammen.

Måske prøver vi at indspille sangene. Valgfaget slutter af med en koncert for de andre elever.

Fodbold - drenge

For dig, der brænder for at drible med en fodbold, lave den gode aflevering, kæmpe for bolden og mærke holdånden i fodbold.

Vi lægger vægt på, at teknisk træning er en naturlig del af hver eneste træningstime, og bolden skal være med.

Hvis du brænder for at spille fodbold og har lyst til at fordybe dig i faget både teknisk, taktisk og fysisk, er valgfaget lige dig. Det vigtigste er ikke, hvor dygtig du er til fodbold, men vi forventer, at du giver dig fuldt ud, uanset vejr, vind og træningsform. Vi træner for at blive bedre, men vi glemmer heller ikke at have det sjovt.

Vi arbejder frem mod at spille kampe mod andre efterskoler, så holdet kan få prøvet talentet af i praksis. I september er der et stort fodboldstævne i Horsens, hvor vi spiller mod andre efterskoler.

 

Spinning

Mærk pulsen og dit hjerte banke med fede beats i ørerne, mens du drøner afsted på cyklen i spinninglokalet. Spinning er et valgfag for dig, der godt kan lide at presse dig selv og give den gas. Vi skal cykle i bjergene, vi skal sprinte, vi skal køre intervaltræning – og alt dette til super god musik. Du vil helt sikkert kunne mærke, at du kommer i bedre form.
Spinning er et valgfag for både drenge og piger.

Skak

I vores valgfag ”Skak” vil du blive udfordret – uanset om du er begynder eller øvet. Du vil blive mødt på dit niveau i undervisningen, så vi får et sjovt og fair spil. Skak er et fascinerende, oldgammelt spil, hvor intet er tilfældigt. Du kender brikkerne, du kender din modstander, og du ved hvilke muligheder, din modstander har. Alt er synligt, intet er hemmeligt.

Når valgfaget er slut, er du blevet en dygtigere skakspiller, og du er blevet bedre til at tænke abstrakt. Du kan gennemskue dine modstandere, uanset om det er på skakbrættet eller i virkeligheden, og du har forståelse for, hvad både dit og deres næste træk vil være.