En virus kom på tværs

21. april 2020

Midtjysk Efterskole står med fulde tomme huse. Alle elevpladser er besat, men der er ingen elever på skolen. En virus kom i vejen.

Skjorterne var strøget, kjolerne hængt frem, bordplanen på plads og danseskoene pudsede. Forberedelserne til årets store Galla-aften på Midtjysk var i fuld gang, da regeringen besluttede at lukke alle landets skoler og efterskoler. Det var onsdag 11. marts og torsdag 12. marts kunne eleverne hænge festtøjet tilbage i skabet og drage hver til sit.

- Jeg vil altid huske den dag, den dag jeg troede var god, den dag der var masser af sol for første gang i lang tid, solen narrede én, for når solen skinner, er det garanteret en god dag, det var det også, indtil Tobias kom løbende ud fra sit værelse, og råbte at Mette lukkede skolerne ned. I starten troede jeg ikke på det, eller jeg gad ikke tro på det, selvom jeg nok inderst inde vidste, at det ville ske. 

Sådan skriver Frederik i et essay om den dag, som alle på Midtjysk vil have i klar erindring.

Kommer ikke igen

Tiden siden 11. marts er gået med fjernundervisning og en masse fællesskabsskabende aktiviteter på nettet. Sammen - men hver for sig, som det lyder.

- Vi synes, at eleverne har taget situationen helt utroligt godt, siger forstander Bo Thorup.

- Det er blevet sagt og tænkt af mange i denne tid: Et efterskoleår kommer ikke igen, og jeg får helt ondt i maven ved at tænke på alt det, de unge giver afkald på i dette - på mange måder - forsømte forår. Det var jo nu, vi skulle høste frugterne af alle de frø, vi har sået i løbet af året. Det var nu, fællesskabet skulle tømres endnu bedre sammen.

Han håber, at selv om eleverne nu har været adskilte fysisk i en rum tid, så vil det alligevel husket som et godt år.

Tørre tårer

- Årets elever vil i det mindste kunne tænke tilbage på et efterskoleår, som ikke ligner noget, andre nogen sinde har oplevet. Og jeg tror, at fællesskabet overlever adskillelsen. Forhåbentlig får vi mulighed for at indhente noget af det forsømte i den tid, der bliver tilbage af skoleåret.

- Sundhedsmyndighederne vil måske nok foretrække, at der bliver grædt tørre tårer på 'Store Tudedag', men det kommer ikke til at ske. Det vil blive akkurat lige så rørende, som altid, forudser forstanderen.

 

 

 

 

Tørre tårer

Der vil ikke blive grædt tørre tårer på sidste skoledag, forudser Bo. Selv om det nok smitter mindre.

Hvis jeg siger Midtjysk Efterskole - hvad siger du så?

Hvis jeg siger Midtjysk, hvad siger du så?

Læs flere gode historier om Midtjysk Efterskole