Foredrag om den lokale modstandsbevægelse

04. september 2023

Under Danmarks besættelse 1940-45 var der mange modige danskere, der tog kampen op, både mænd og kvinder. Nu kan du høre om den lokale modstandsbevægelse ved et foredrag på skolen.

Aktiv modstand og forbitrelse over den tyske besættelse, fik en del borgere til at smøge ærmerne op for at genere tyskerne mest muligt - særlig de sidste år af besættelsen fra 1943-1945.

Modstanden manifesterede sig primært i modtagelse af våben fra England. Det var Læge Poul Malmstrøm i Nr. Snede, der rekrutterede medlemmerne i Nr. Snede, Ejstrupholm, Klovborg, Hammer, Hjortsvang og Tørring.

I Nr. Snede var der en 80 mand stor gruppe der specialiserede sig i våbenmodtagelse. Malmstrøm kontaktede betroede mennesker i Ejstrupholm og fik på den måde en gruppe etableret i byen, der skulle deltage i modtagelse af våben. Gruppen i Ejstrupholm blev ledet af Mekaniker Verner Christensen.

I Ejstrupholm havde man også forbindelse til modstandsfolkene i Brande, som beskæftigede sig med jernbanesabotage og Ejstrupholmgruppen deltog også ved flere aktioner med folkene fra Brande.

I foredraget kommer vi tæt på tyskernes tilstedeværelse og generelle adfærd i Ejstrupholm, Nr. Snede og i Brande. Vi kommer også tæt på Englændernes stræben efter at organisere modstandskampen, forsyning af våben og de opgaver, de mente, at den danske modstandsbevægelse skulle løse. Det hele smelter sammen omkring helt almindelige mennesker som du og jeg i Ejstrupholm og Nr. Snede.

Det var livsfarligt at være modstandsmand, og Gestapo var uhyggeligt nærgående ved særligt en lejlighed i Ejstrupholm.

Foredraget finder sted på Midtjysk Efterskole tirsdag 3. oktober 19:00

Entré 100,- kr. incl. kaffe og kage. Billetter købes ved døren, unge under 16 år har fri entré

Alle er meget velkommen

Arrangeret af Ejstrupholm Håndværker og Borgerforening, Ejstrup-Gludsted Menighedsråd og Midtjysk Efterskole

 

Martin Holm

Museumsleder Martin Holm fortæller om modige modstandsfolk ved et foredrag på Midtjysk Efterskole tirsdag 3. oktober 19:00.

Læs flere gode historier om Midtjysk Efterskole