Fem må kigge langt efter deres hjemland. Fra venstre Jessica fra England, Lucas fra Panama, Lisa fra Schweiz, Sirius fra Polen og Dina fra Grønland.
Sirius, Lucas, Dina, Jessica og Lisa har langt hjem
05. september 2018
15-årige Sirius Thorbjørn Hernø er en dansk dreng, som for et år har lagt sit internationale liv bag sig for at gå på Midtjysk Efterskole. Det er han ikke ene om. Ud over Sirius, har elever fra Panama, England, Schweiz og Grønland fundet vej til Midtjysk Efterskole.
Efter en opvækst i Holstebro drog Sirius som 7-årig med sin familie til Kina, hvor de var i fem år. Herefter flyttede de til Polen, hvor forældrene arbejder. I dag er Sirius vendt tilbage til Danmark for at gå et år på efterskole. Det er ikke uden problemer blandt andet med det danske sprog og med afstanden til familien derhjemme.
- Men det er det hele værd, mener Sirius, efter at han har redegjort for alle besværlighederne med at komme fra et liv først i Kina og senere i Polen til Midtjysk Efterskole i Ejstrupholm. En by på landkortet, som han end ikke anede eksisterede.
Langt hjem
Til besværlighederne hører, at dansk pludselig er et hverdagssprog for ham. Da han boede i Kina talte han næsten flydende kinesisk, og han taler nok Polsk til at kunne begå sig. Men ellers har hans hovedsprog været engelsk. Så han skal lede lidt efter de danske ord, og det kan godt tage lidt tid at få sat en fornuftig dansk sætning sat sammen.
En anden besværlighed er, at han ikke bare lige kan tage hjem, hvis har får lyst til at se sin familie.
- Det kan godt være lidt irriterende at skulle køre syv timer hver vej i de weekender, hvor jeg skal hjem. Men det er OK med mig, siger han.
Et andet liv
Efterskolelivet er noget anderledes, end det, Sirius kender. Han oplever, at kammeraterne på skolen er meget bedre til at socialisere sig med hinanden, end han havde regnet med.
- Jeg har haft mange venner i udlandet, men dem har jeg mistet igen, fordi vi er flyttet. Her er jeg blevet taget imod med åbne arme. Jeg troede, at vi bare skulle møde hinanden og så kende hinanden lidt i hverdagen. Men her er man sammen hele tiden, og lærer meget hurtigt hinanden at kende. Det skulle jeg lige vænne mig til, siger han.
Foruden Sirius går Lisa fra Schweiz, Lucas fra Panama, Jessica fra England og Dina fra Grønland på skolen. De kommer alle med en anderledes baggrund og har nogle af de samme udfordringer.
En gevinst for skolen
For skolens øvrige elever er de fremmede fugle en gevinst, mener forstander Bo Thorup.
- Det gavner deres kulturelle forståelse, og de bliver mere opmærksomme på de udfordringer, der ligger i at komme med en anden kulturel baggrund og et andet sprog, mener han.
Blandt de største udfordringer for elever, som har levet det meste af deres liv i et andet land, er de sproglige.
- Vores elever bliver udfordret, og de skal øve sig i at reflektere over, hvordan de kommunikerer med hinanden. De skal gøre sig mere umage for at inddrage dem og prøve at tale langsomt, siger han.
Hvorfor valgte I Midtjysk Efterskole? Det spurgte vi en række forældre om, den dag de hentede deres barn for sidste gang.