En ny generation af unge

Vores opgave er at skabe rammerne for, at de unge kan opleve ROBUSTE fællesskaber, der kan rumme alle som dem, de er - hver for sig, sagde Helle Nørregaard blandt andet i sit oplæg om de nye unge.

Unge af i dag er udfordret på mange måder. Også måder, som forældregenerationen måske har lidt svært ved at sætte sig ind i -. Men sådan har det måske altid været.

Vi oplever i stigende grad en generation, som utrolig gerne vil være sammen og støtte hinanden. Det er virkelig dejligt at mærke.

Men vi oplever også, at mange unge har lidt svært ved at finde sig selv i en tid, hvor der hele tiden bliver holdt et spejl op for en.

Christian Hjortkær er højskolelærer, og han har skrevet en fremragende lille bog, som meget godt rammer ungdommens dilemma ind i et enkelt ord, som også er bogens titel. Utilstrækkelig hedder den. 

 I bogen beskriver han, hvordan han ser, at de unge føler, at de aldrig gør nok. At der altid er mere at gøre, lave, tænke, finde ud af. Og at de unge har en følelse af at være forkerte, fordi de føler, at de aldrig gør nok. 

De unge ved, at de skal være med for ikke at falde ud. Det begreb har oven i købet fået en etikette. Vi kalder det Fear of Missing Out (FOMO).

Nu taler jeg om de sociale og relationelle rum. Her er de unge faktisk bange for at gå glip af noget. De har høje idealer om, hvem de gerne vil være, eller hvordan de gerne vil se ud i flokken. Og det er en del af at føle sig utilstrækkelig.

Man kan sige, at de holder vejret. Og de præsenterer ikke sig selv - men den udgave af sig selv, der forventes af dem overfor kammerater, voksne, forældre, søskende.

De farer vild i dem selv. Og når de ikke kan finde vej, giver de op og mister sig selv, så kommer følelsen af ikke at slå til og måske angsten, mismodet, udfordringer med sig selv til syne. Det har mange konsekvenser.  

Vi oplever mange unge, der virkelig gerne vil være sammen med hinanden og vores opgave er at støtte med opmærksomhed og nærvær. I de samtaler, vi har, i de aktiviteter vi udbyder i weekender og om aftenen, i undervisningsrummet.  

Vores opgave er at skabe rammerne for, at de unge kan opleve ROBUSTE fællesskaber, der kan rumme alle som dem, de er - hver for sig.

Hvor man kan dele hemmeligheder og være sammen om at få alle godt på vej. 

Hvor man ikke behøver at holde vejret, fordi det at trække vejret sammen med andre, er bedre.

Nye elevers aften 2023 - 5

Alt er nyt, og det ka være lidt svært at finde rundt på en stor skole med en masse nye kammerater. Heldigvis er der lærere til at vise vej.

Læs flere gode historier om Midtjysk Efterskole